Kriebel en Wiebel

Kriebel is een bijtje dat kriebelt wanneer het over je heen loopt. Wiebel is een zonnebloem die wiebelt in de wind.
De allerkleinste kleuters maken kennis met deze twee dikke vrienden. De bij vraagt of de kinderen haar willen helpen ...

In kleine groepjes - van maximum zes kleuters per groep - gaan ze op stap in de tuin van De Kaaihoeve. Per groep is er een begeleider nodig. De gids van het centrum kan één groepje begeleiden. Wij rekenen erop dat je naast de leerkracht van de klas nog voldoende begeleiders voorziet (ouders van de kleuters, secretaresse, natuurouders, ...). Deze begeleiders helpen de kleuters bij de uitvoering van de opdrachten en moeten niet noodzakelijk over enige natuurkennis beschikken. 

Tijdens de opdrachten ontdekken de kleuters op een speelse wijze de basiselementen van de natuur. Het zijn elementen die ze later in de eigen tuin en leefomgeving verder kunnen verkennen. Met eenvoudige hulpmiddelen zoals een emmer en een lepel worden tijdens het uitvoeren van de veldwerkopdrachten zowel klein-motorische als groot-motorische vaardigheden aangescherpt. De opeenvolgende doe-opdrachtjes brengen afwisseling in het geheel. Bij onguur weer wordt overgeschakeld op het regenprogramma.

Praktische informatie

Leeftijd1ste kleuterklas
Duurca. 2.30 uur
Meebrengenlaarzen, regenkledij, lange broek
Periodeapril - juni (enkel voormiddag)
PlaatsPNEC De Kaaihoeve in Meilegem (Zwalm)
Prijs35 EUR per klas (= max. 30 leerlingen)
Begeleiding1 per 6 kleuters (1 begeleider van De Kaaihoeve is voorzien)
InschrijvenGa naar inschrijvingen onderwijs

Er bestaat ook een handleiding van deze activiteit. Die kan je gebruiken als inspiratiebron voor eigen activiteiten. De handleiding heb je niet nodig voor het volgen van de activiteit op De Kaaihoeve.