Niet zomaar water

Dit programma is voor de derde graad lager onderwijs.

Met de leerlingen gaan we dieper op hun ervaringen en bevindingen in. Ze leren omgaan met bepaalde instrumenten en leren gericht ontdekken. De natuur, in het bijzonder het watermilieu, wordt onderzocht onder verschillende omstandigheden. Een aantal verbanden wordt duidelijk.

De Kaaihoeve is gelegen aan een afgesneden Scheldemeander en beschikt bovendien over een waterzuiveringssysteem om het eigen afvalwater te zuiveren. Water genoeg in de omgeving om eens in detail te bestuderen. Wandelend langs een waterloop, kan je al onmiddellijk verschillende waarnemingen doen. Maar het spiegelende wateroppervlak verbergt nog een hele wereld. Als vissen in het water ontdek je de boeiende wereld van waterplanten en waterdieren. Met een schepnet haal je kleine waterdiertjes uit de Schelde of uit de vijver. Met een zoekkaart kom je hun naam te weten. En als je weet wie er woont, weet je meteen hoe het met de kwaliteit van het water is gesteld.

De zoekkaart ongewervelde zoetwaterdieren die gebruikt wordt bij deze activiteit kan je aankopen of gratis downloaden. Deze zoekkaart met 'kwaliteitsmeter' werd ontworpen, uitgetest en herwerkt vanuit ervaringen met leerlingen. Ze kunnen er volledig zelfstandig mee aan de slag. Je kan ze zowel voor stromend als voor stilstaand water gebruiken.

Praktische informatie

Leeftijd5de en 6de leerjaar
Duurca. 2.30 uur
Meebrengenlaarzen, regenkledij, lange broek, potlood
Periodeapril - oktober
PlaatsPNEC De Kaaihoeve in Meilegem (Zwalm)
Prijs35 EUR per klas (= max. 30 leerlingen)
Begeleidingbegeleiding van De Kaaihoeve is voorzien
InschrijvenGa naar inschrijvingen onderwijs