Ontleenbaar

Aan de slag met de kaMOShibai

Kamishibai ('kami' betekent papier en 'shibai' betekent drama) is onderdeel van een eeuwenoude visuele verteltraditie die tijdens de 12de eeuw ontstond in Boeddhistische tempels in Japan. Kamishibaivertellers reden rond met een fiets waar achterop een klein houten theater gemonteerd was. Ze installeerden zich op een straathoek of in een park en verkochten snoep aan het verzamelde publiek. Kinderen die iets kochten, kregen de beste plaatsen. Vooraan in het theater toonde de verteller prenten met op de achterkant een tekst en vertelde ondertussen zijn verhaal.

Het Mister Jekkes afvalspel

Het Mister Jekkes afvalspel is een leuk en educatief spel dat kinderen sensibiliseert voor de afvalproblematiek.

In een notendop:

Verdachte kruiden? Oordeel zelf!

Verdachte kruiden is een pleidooi om meer tolerantie aan de dag te leggen voor spontane planten en natuurlijke processen in de dagelijkse leefwereld. In plaats van chemische middelen te gebruiken tegen ongewenste planten, zijn er ook alternatieven. Die komen aan bod in de tentoonstelling en het belang van preventie en tolerantie krijgt extra aandacht.

Zonne-energie

We gebruiken allemaal in razend tempo fossiele en nucleaire brandstoffen; wat wereldomvattende problemen veroorzaakt. Nochtans is er een energiebron die de aarde van gigantische hoeveelheden energie voorziet: de zon. De tentoonstelling geeft een beeld van de zon als cultuurbepaler en duurzame energiebron. Je kan zelf experimenteren met zonne-energie.

Biodiversiteit - alles hangt samen

Net als alle andere levende wezens, is de mens een stukje van de biodiversiteit. Die levert ons voedsel, grondstoffen, verse lucht, zuiver water, een plek om te wonen en nog zoveel meer. Hoe immens groot biodiversiteit is en waarom die bescherming verdient, leer je op deze expo. Voor kinderen (+8 jaar) is een aparte rode draad voorzien met leuke doetips.

Bekijk de tentoonstelling alvast via onderstaande pdf. 

Biodiversiteit - alles hangt samen deel 1

Milieucartoons

Deze tentoonstelling bestaat uit 25 grappige milieucartoons getekend door Davo. Ze verschenen de afgelopen jaren in 'MOSterd', het tijdschrift van het project Milieuzorg Op School. Volgende thema's komen aan bod: afval, verkeer, natuur, water, energie, ecologische voetafdruk en milieu algemeen. Ze dienen om op een laagdrempelige manier te sensibiliseren over algemene milieuthema's.

MOS energiekoffers

Energie besparen is hot en fun! Met de klimaatsverandering staat energie en de zoektocht naar het besparen ervan bovenaan de agenda. Ook als leerkracht kun je niet aan de kant blijven. De MOS-themabundel energie rijkt zowel basis- als secundaire scholen ideeën aan om met de hele school het thema energie te verkennen en een gedragsverandering teweeg te brengen. Als extra hulp kun je gebruik maken van de energiekoffers. Deze kunnen enkel door MOS-scholen ontleend worden. Er bestaat een handleiding bij en werkblaadjes.

Materiaalkisten

Met materiaalkisten voor educatief veldonderzoek kun je in groep of individueel aan de slag. De materiaalkisten bevatten naast het veldwerkmateriaal ook een handleiding, werkbladen, zoekkaarten en achtergrondinformatie. 

materiaalkisten Oost-Vlaanderen

Er zijn twee thema's: