POP-UP tentoonstelling: Schelde, stroom in verandering

11 sep - 28 okt

In 2015 ging een team van archeologen van de Universiteit Gent en GATE-archaeology aan de slag in Waarmaarde-Kerkhove. De aanleiding was de bouw van een nieuwe stuw langs de oevers van de Boven-Schelde.

Het doel voor ogen was eenvoudig maar daarom niet minder uitdagend: het unieke prehistorische landschap, dat eeuwenlang meters diep bewaard lag onder de rivierklei, documenteren en bestuderen voor de graafmachines van start gingen.

Nu ruim twee jaar later is het terreinwerk afgerond en de resultaten zijn verbluffend. Uitzonderlijke ecologische informatie over een tijdspanne van meer dan 13 000 jaar, laat toe het verleden van de Schelde te herschrijven, of op zijn minst te bekijken door een andere bril.

Met een nieuw boek en bijhorende pop-up tentoonstelling worden de resultaten van het onderzoek voorgesteld aan een niet-gespecialiseerd publiek. Daarbij wordt het verhaal van de Schelde gekoppeld aan het brandend actuele thema van de klimaatverandering. Boek en tentoonstelling vertellen het verhaal van de Scheldevallei doorheen de tijd, van de voorlaatste ijstijd tot en met de middeleeuwen. Uitgangspunt is het recente grootschalig archeologisch onderzoek dat uitgevoerd werd in de voormalige overstromingsvlakte van de Schelde te Kerkhove (West-Vlaanderen).

Praktische informatie: 

Periode: 11/09/2018 - 28/10/2018
Meer info: http://herita.be/ontdek/kalender/pop-up-tentoonstelling-schelde-stroom-in-verandering
Locatie: De Kaaihoeve: Oude Scheldestraat 16 - 9630 Meilegem (Zwalm)
Contact: 055 49 67 96 - dekaaihoeve@oost-vlaanderen.be 

Openingstijden:
Maandag - vrijdag: 9:00 - 16:30
Zaterdag - zondag: 14:00 -18:00

(Vanaf 15 oktober enkel toegankelijk van maandag tot vrijdag tussen 9:00 en 16:30)