Provinciaal natuureducatief centrum

De benedenverdieping is ingericht als onthaal met talrijke folders, brochures en publicaties. De vogelkijkkasten zijn zeker een bezoekje waard. Je vindt er ook informatie over de geschiedenis van het gebouw.

Op de bovenverdieping kunnen kinderen terecht in de doe-hoekjes om te knutselen, een natuurboek te lezen op het zetelbed of een gevonden plant of dier op naam te brengen.

De natuurtuin verschilt van de klassieke (cultuur)tuin omdat hier de natuur grotendeels zijn gang mag gaan. Een deel van de tuin wordt gebruikt voor de educatieve activiteiten en als natuurlijke speelruimte.

De waterzuiveringsinstallatie bestaat uit een klassiek systeem, met actief slib gecombineerd met een percolatierietveld en twee kleine macrofytenbekkens. Hier wordt het afvalwater van De Kaaihoeve terug proper.

Op het dak van het hoofdgebouw van De Kaaihoeve zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Het centrum produceert daarmee duurzame energie uit zonlicht. Er bestaat ook een ontleenbare tentoonstelling over zonne-energie