Activiteiten Bastion VIII

Bastion VIII is in de eerste plaats een centrum met een uitgebreid aanbod voor scholen, maar  ook als bezoeker ben je van harte welkom om een bezoekje te brengen.
Neem alvast een kijkje aan neem deel aan onze publieksactiviteiten.

Nieuw in Bastion VIII: De Natuurkabas

Met de natuurkabas kan jong en oud de natuur en het landschap opnieuw ontdekken en beleven. Of je nu een gezin bent met kinderen, een jeugdvereniging, een senioren­vereniging of een leerkracht, met de natuurkabas kan je in de omgeving van Bastion VIII zonder voorkennis en voorbereiding aan de slag. Op basis van je eigen keuze kan je zelf een natuurleerpad samenstellen.

Uitleenvoorwaarden:

 • De natuurkabas kan je gratis ontlenen.Bij het afhalen teken je een uitleenovereenkomst.
 • Bij schade of verlies wordt de kostprijs van het materiaal aangerekend.
 • Je kan de rugzakken ook meenemen op verplaatsing.
 • Wil je meerdere exemplaren ontlenen dan reserveer je best op voorhand.Publieksactiviteiten 2019

Al onze activiteiten zijn gratis en staan ook in de UiT-Databank
 • Lentebloeiers
  Zaterdag 20 april 2019 van 14:00 tot 16:00 uur

  Ieder voorjaar staan de bossen er vol van. Kruidachtige planten met prachtige bloemen. Witte, paarse, gele enzovoort. Het is dan ook jammer dat ze tegen de zomer al weer weg zijn. Wil je ze eens zien en er meer over horen? Dan moet je zeker eens langskomen in Bastion VIII.
  Inschrijven is verplicht en kan via bastion8@oost-vlaanderen.be - gratis.

 • Nachtvlinders en vleermuizen
  Zaterdag 18 mei 2019 van 21:30 tot 23:30

  Het lijkt misschien wel wat griezelig. ’s Nachts rondwandelen in Bastion VIII om op zoek te gaan naar dieren. En niet zomaar wat dieren, maar naar vleermuizen. Toch zijn deze dieren helemaal niet eng en totaal ongevaarlijk voor ons. Ze zijn erg boeiend. Net zoals de nachtvlinders. Deze groep van vlinders wordt vaak over het hoofd gezien omdat ze niet zo mooi gekleurd zouden zijn als de dagvlinders. Toch is niets minder waar, ook de nachtvlinders zijn prachtig gekleurde dieren. Kom zeker eens luisteren en kijken naar wat er allemaal rondfladdert in Bastion VIII.
  Inschrijven via bastion8@oost-vlaanderen.be - gratis.

 • Vlinders en libellen
  Zondag 16 juni 2019 van 14:00 tot 16:00

  Dagvlinders kom je overal wel eens tegen. In je tuin, park of op straat. En iedereen herkent wel een vlinder en van sommige ken je misschien ook wel de naam (bv. het koolwitje). Maar hoe leven deze dieren en zijn er nog andere minder bekende soorten? Dit kan je te weten komen tijdens deze wandeling.

  Libellen zijn een ander verhaal. Het zijn ook insecten zoals de vlinders en ze hebben mooie kleuren, maar daar stopt de vergelijking wel. Libellen zijn rovers, leven een tijd onder water en hebben doorzichtige vleugels. Toch zijn ze zeker even boeiend en nuttig als de vlinders, dus kom zeker eens luisteren naar onze gidsen.
  Inschrijven via bastion8@oost-vlaanderen.be - gratis.

 • Waterdiertjes vangen
  Woensdag 28 augustus 2019 van 14:00 tot 16:00

  Waterschorpioen, libellenlarve, duikerwants, paardenbloedzuiger, bruine platworm, kokerjuffer... Dit lijken wel allemaal exotische diersoorten? Niets is minder waar. Deze dieren vind je in vele beken en vijvers hier in Vlaanderen als het water maar proper genoeg is. Bastion VIII heeft zo een vijver vol leven. Dus kom even langs en steek de handen uit de mouwen en in het water. Vang deze dieren en leer hun naam en levenswijze kennen. Dit is een activiteit waarbij je zelf actief aan de slag gaat met netjes, potjesloepen en zoekkaarten.
  Inschrijven is niet nodig, kom gewoon eens langs.

 • Gezwam over paddenstoelen
  Zaterdag 19 oktober 2019 van 14:00 tot 16:00

  Je hebt ze in alle maten, kleuren en geuren. Soms lekker, soms giftig. Je vindt ze in alle seizoenen, maar toch vooral in de herfst. Het is dan nog niet te koud en lekker vochtig. Samen met een gids gaan we op stap om te kijken welke soorten er allemaal te vinden zijn in Bastion VIII. Wil je mee op wandel? Schrijf je dan snel in.
  Inschrijven via bastion8@oost-vlaanderen.be - gratis.

 • Natuurverhalen voor het slapengaan
  Zaterdag 21 december 2019 van 19:00 tot 21:00
  Een avond aan het begin van de kerstvakantie. Het ideale moment om eens wat langer op te blijven en elkaar wat leuke, spannende verhalen te vertellen. Luister mee naar onze vertellers en laat je meevoeren met verhalen over bomen, planten en dieren. Want wat zij allemaal al beleefden is bijna te gek voor woorden.

  Bij minder goed weer zetten we ons gezellig binnen, bij goed weer kunnen we zelfs buiten nog een plaatsje zoeken.
  Inschrijven via bastion8@oost-vlaanderen.be - gratis.