Bereikbaarheid en activiteiten Bastion VIII

In de eerste plaats is Bastion VIII een centrum met een uitgebreid aanbod voor scholen. Iedereen kan echter een bezoekje brengen en deelnemen aan de publieksactiviteiten (zie verder).

Adres

Provinciaal Natuureducatief Centrum Bastion VIII
Begijnhoflaan 45
9200 Dendermonde

Telefoon: 052/21.08.74.
e-mail: bastion8@oost-vlaanderen.be

Openingsuren

Maandag tot vrijdag: Open van 9.00u tot 16.00u
Gesloten op zaterdag en zondag.
De hoofdingang bevindt zich in de Begijnhoflaan. De achteringang bij de Brusselse Forten gaat enkel open indien dit wordt aangevraagd.

Publieksactiviteiten in 2018

Al onze activiteiten zijn gratis en staan ook in de UiT-Databank

 • Natuurfotografie voor jongeren
  Een foto nemen is niet altijd zo gemakkelijk als je denkt. Je moet kijken naar de hoeveelheid licht, naar de plaatsing van je onderwerp, naar de scherpte en zo veel meer. Veel oefenen kan je hierbij helpen, maar ook het luisteren naar iemand met ervaring helpt. Dus kom, gewapend met je fototoestel, naar Bastion VIII. Je krijgt uitleg van een ervaren fotograaf én een prachtomgeving om in te oefenen. Allemaal gratis en voor niets, maar je moet je wel inschrijven! Dit kan via bastion8@oost-vlaanderen.be.
  Zondag 25 maart 2018 van 10:00h tot 12:30h
 • Lentebloeiers
  Ieder voorjaar staan de bossen er vol van. Kruidachtige planten met prachtige bloemen. Witte, paarse, gele enzovoort. Het is dan ook jammer dat ze tegen de zomer al weer weg zijn. Wil je ze eens zien en er meer over horen? Dan moet je zeker eens langskomen in Bastion VIII. Inschrijven kan via bastion8@oost-vlaanderen.be.
  Zondag 29 april 2018 van 14:00u tot 16:00h
 • Natuurverhalen, mythen en sagen
  Soms zijn ze echt gebeurd. Vaak zijn ze helemaal verzonnen. Af en toe zijn ze een beetje van beide. Maar boeiend, dat zijn ze allemaal. Kom genieten van een leuk verhaal terwijl we rondwandelen in Bastion tijdens de schemering. Perfect net voor het slapengaan. Laat wel even weten dat je komt via bastion8@oost-vlaanderen.be.
  Zaterdag 2 juni 2018 van 19:00h tot 21:00h
 • Kriebeldieren
  De kriebeldieren van Bastion VIII zie je niet zomaar zitten. Ze verbergen zich onder stenen. Ze verstoppen zich tussen de planten. Ze graven zich in de bodem in. Toch zullen ze vandaag geen geheimen kennen voor ons. Op jacht met lepels en potjesloepen halen we ze even uit hun schuilplaats om ze van dichtbij te bekijken. En nadat we meer van hen te weten zijn gekomen, zetten we ze gewoon weer veilig terug.
  Woensdag 4 juli 2018 van 14:00h tot 16:00h
 • DOORLOPEND zomervakantie: Insectenzoektocht
  Er leven veel insecten in Bastion VIII. Veel van deze dieren werken samen met de planten die er groeien. Ze zorgen er voor dat de bloemen kunnen veranderen in zaden. En om hen te bedanken voor dit werk geven de bloemen de diertjes lekker eten. Maar de insecten hebben wel een voorkeur. Ze gaan niet bij alle bloemen op bezoek. Kan jij uitzoeken welke insecten bij welke bloemen langs gaan?
  2 juli tot 31 augustus tijdens de gewone openingsuren
 • Bijenbezoek
  Het leven van een honingbij zit eigenlijk niet zo simpel in elkaar. Er moet dan ook enorm veel gebeuren om het volk in leven te houden. Er moeten raten gebouwd worden, larven moeten eten krijgen, honing moet gemaakt worden, het nest moet beschermd worden, alles moet proper blijven… Hoe spelen deze kleine dieren dit allemaal klaar? En hoe zit het dan met de wilde bijen? Je krijgt het allemaal te horen tijdens deze wandeling. Wel even verwittigen als je komt via bastion8@oost-vlaanderen.be.
  Zondag 16 september 2018 van 14:00h tot 16:00h
 • Gezwam over paddenstoelen
  Je hebt ze in alle maten, kleuren en geuren. Soms lekker, soms giftig. Je vindt ze in alle seizoenen, maar toch vooral in de herfst. Het is dan nog niet te koud en lekker vochtig. Samen met een gids gaan we op stap om te kijken welke soorten er allemaal te vinden zijn in Bastion VIII. Wil je mee op wandel? Geen probleem. Je moet wel inschrijven via bastion8@oost-vlaanderen.be.
  Zaterdag 20 oktober 2018 van 14:00h tot 16:00h

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Dendermonde. Van daaruit is het ongeveer 10 minuten stappen naar Bastion VIII.
De dichtstbijzijnde bushalte is aan het rondpunt aan de Geldroplaan. Van daaruit is het ongeveer 5 minuten te voet. 
Alle bussen stoppen ook aan het treinstation.

Bereken hier uw reisweg met de bus via Google Maps.

Met de fiets of de auto

Met de fiets of auto neemt u de N47 tot aan het rondpunt aan de Geldroplaan, zowel uit de richting Brussel als uit de richting Antwerpen/Gent. Dan neemt u de Zuidlaan die uitloopt op de Begijnhoflaan waar u Bastion VIII vindt aan uw linkerzijde.
Zowel aan de voorkant als aan de achterkant is er parkeerplaats voorzien voor de bezoekers van Bastion VIII. Geef een seintje indien u langs de achterkant binnen wenst te komen, zodat de poort kan ontgrendeld worden.