Bastion VIII, natuur in hartje Dendermonde

Bastion VIII (spreek uit als Bastion acht) in Dendermonde is niet zomaar een gewoon bezoekerscentrum. Het was vroeger niet alleen het oudste bezoekerscentrum van de Vlaamse Overheid, het ligt middenin de stad en sluit aan bij het natuurgebied De Brusselse forten, de oude Dender, de site van het Oude Klooster en het stadsbos.

Je kan hier gratis een bezoekje brengen. Kom eens wandelen en geniet van de natuur. Liever een begeleid bezoek of workshop? Geen probleem, ook dat is gratis! Wel lang genoeg op voorhand reserveren.

Bastion VIII is om verschillende redenen erg uniek

  • Door zijn ligging, bij een groot natuurgebied en toch middenin de stad is het gemakkelijk toegankelijk voor de buurtbewoners en de nabijgelegen scholen; deze laagdrempeligheid is erg belangrijk en past ook helemaal in de filosofie achter de bezoekerscentra.
  • Door de unieke samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen, de vzw Geo-Natuur en de scholengemeenschappen van Dendermonde.
  • Door het feit dat hier van een dichtgestort stuk oude vesting, een natuureducatief reservaat gemaakt werd, waar de natuur ook echt kan beleefd en bestudeerd worden.
  • Bastion VIII is sterk gericht naar scholen toe, met een groot aanbod.